تعریف اظهارنامه
اظهارنامه متنی رسمی می باشد، که از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به طرف مقابل ابلاغ می شود. توسط اظهارنامه شما میتوانید، خواسته های قانونی خود را به اطلاع طرف مقابل برسانید و به طرف مقابل یادآور شوید که به تعهدات خویش پایبند باشد. شما می توانید با جستجوی موضوعی عنوان اظهارنامه مد نظر خود را از فروشگاه اپ وکیل انتخاب و دانلود نمایید.
نحوه تنظیم اظهارنامه قضایی
شما می توانید مطابق ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی تمامی مطالب و خواسته های قانونی خود را به اطلاع طرف مقابل برسانید. برای انجام این امر می توانید از بانک اظهارنامه های اپ وکیل نمونه اظهارنامه مورد نظر را با جستجوی موضوعی انتخاب نمایید. در ادامه به نحوه تنظیم اظهارنامه و نکات مهمی که در هنگام تنظیم اظهارنامه باید مد نظر قرار دهید می پردازیم.
نکته اول: عدم اقرار علیه خود
اقرار در صدر ادله قضایی قرار دارد. مطالب ذکر شده توسط شما در اظهارانامه، در دادگاه علیه شما قابل استناد خواهد بود. به عنوان مثال در اظهارنامه ذکر کرده اید: (نسبت به دریافت اجناسی که تحویل بنده داده اید اقدام کنید والا بنده مسئولیتی ندارد) در این فرض به صورت صریح اقرار به وجود اجناس امانی کرده اید. چنین اظهارنامه ای علیه شما در دادگاه قابل استناد خواهد بود.
نکته دوم: برنامه خود را آشکار نسازید
اظهارنامه نباید حاوی مطالبی باشد که طرف مقابل را از برنامه شما آگاه کند. به عنوان مثال اگر از فردی طلب دارید و به او اظهارنامه ای با این محتوی ارسال کنید که: ( نسبت به پرداخت وجه چک اقدام کن و الا اموال شما را توقیف می کنم.) طرف مقابل میتواند جهت جلوگیری از توقیف اموال، آنها را سریعا به نام دیگری انتقال دهد. لهذا باید مطالب اظهارنامه به گونه ای نباشد که برنامه بعدی شما به صورت شفاف در اختیار طرف مقابل قرار گیرد.
نکته سوم: پرهیز از تهدید
اظهارنامه باید به صورت رسمی و قانونی تنظیم شود و نباید در بردارنده جملات تهدید آمیز باشد. قانونگذار تهدید را جرم انگاری کرده است و تهدید دارای مجازات حبس می باشد. براین اساس الفاظ به کار رفته در اظهارنامه بایست بسیار رسمی و قانونی باشد. و تنها به مخاطب یادآور شویم: (در صورتی که به تعهدات خود عمل نکند، از طریق قانونی شکایت کرده و هزینه های دادرسی و خسارات را نیز مطالبه خواهید نمود.)
نکته چهارم: بکارگیری متن روان
متن اظهارنامه حتی المقدور به صورت ساده و روان و خلاصه تنظیم شود و پیوست های اظهارنامه در هنگام ثبت ضمیمه گردد.
نکته پنجم: پرهیز از افترا
از نسبت دادن جرم به طرف مقابل بپرهیزید. مثلا اگر در اظهارنامه بنویسید که (شما کلاهبردار هستید و اموال مرا برده اید به شما اخطار می دهم …) این امر افترا محسوب میشود. و در صورتی که نتوانید اثبات نمایید که طرف مقابل مرتکب کلاهبرداری شده است، مطابق قانون محکوم به جرم افترا خواهید شد.
تنظیم قدم به قدم اظهارنامه
اظهارنامه باید بر اساس مراحل ذیل تنظیم شود:
1- ذکر مشخصات و آدرس شما (اظهارکننده):
اظهارکننده (فرستنده اظهارنامه) اطلاعات هویتی خود از جمله: نام، نام خانوادگی و اقامتگاه قانونی ذکر نماید. که عملا با توجه به ارسال اظهارنامه از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، این امر صرفا با ارائه کارت ملی توسط دفاتر انجام میپذیرد.
۲-موضوع اظهارنامه:
باید موضوع اظهارنامه خود را از قبل انتخاب و بر اساس موضوع اظهارنامه متن خود را تنظیم نمایید. مثلا: اظهارنامه الزام به تنظیم سند رسمی، اظهارنامه خلع ید، اظهارنامه الزام به ایفای تعهد و از این قبیل.
۳-ذکر مشخصات و اقامتگاه مخاطب:
اظهارکننده در این بخش نام و نام خانوادگی و نشانی محل زندگی مخاطب اظهارنامه را در این بخش وارد میکند. که عملا با توجه به ارسال اظهارنامه از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، این امر صرفا با ارائه کد ملی مخاطب توسط دفاتر انجام میپذیرد. و در صورت نداشتن کد ملی با ارائه خط تلفن همراه او (در صورت ثبت نام نامبرده در ثنا) قابل انجام میباشد.
۴- خلاصه اظهارات :
اظهارات شما در قالب خلاصه اظهارات به طرف مقابل ابلاغ می شود. و در این قسمت باید به صورت اصولی و فنی خواسته ی خود از مخاطب و عواقب پیش رو را به نامبرده ابلاغ نمایید.
۵- خلاصه جواب:
در این بخش دریافتکننده اظهارنامه، به اظهارات فرستنده پاسخ میدهد.
مهلت قانونی پاسخ به اظهارنامه
مهلتی برا پاسخ به اظهارنامه وجود ندارد و میتوانید به اظهارنامه پاسخ ندهید. همچنین می توانید مهلتی نیز برای انجام کار در ادامه اظهارنامه ذکر نکنید. لیکن غالبا در انتهای اظهارنامه جهت تعیین تکلیف کار مهلتی به مخاطب می دهند که اگر در مهلت مناسب نسبت به تعهد خود عمل ننمود اقدام قضایی را شروع نمایید. به عنوان مثال (اظهارنامه از جانب مادر به پدر جهت ملاقات فرزند)، با این متن که: در صورتی که ظرف 72 ساعت فرزند مشترک را جهت ملاقات در محل معین شده حاضر ننمایید، از شما شکایت ممانعت از ملاقات فرزند به عمل خواهم آورد. و در صورتی که ظرف مهلت مقرر پدر فرزند را حاضر نکند، مادر می تواند اقدام به طرح شکایت ممانعت از ملاقات نماید.
مطالب مرتبط:
نکات مهم در تنظیم لایحه دفاعیه برای دادگاه که همه باید بدانند.
عالی