چه اشخاصی میتوانند از پابند الکترونیکی استفاده کنند؟
مدت زمان مطالعه: 10 minutes
طبق ماده ۲ آییننامه اجرایی مراقبتهای الکترونیکی و مقررات دادگستری، پابند الکترونیک برای کنترل و نظارت بر محکومان و متهمان خاصی به کار میرود. افرادی که میتوانند از این امکان بهرهمند شوند شامل گروههای زیر هستند:
- متهمان و محکومان خاص:
– متهمان مشمول بند (چ) ماده ۲۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری، یعنی افرادی که در شرایط خاص تحت تعقیب هستند.
– محکومان جرایم تعزیری درجه ۵ تا ۸ که بدون تحمل حبس یا با نظارت الکترونیکی آزاد میشوند.
– محکومان جرایم تعزیری درجه ۲ تا ۴، پس از گذراندن یکچهارم مجازات حبس خود، که میتوانند به نظارت الکترونیکی منتقل شوند.
- زندانیان نظام نیمهآزادی:
افرادی که به عنوان زندانیان نیمهآزاد شناخته میشوند و در مراکز حرفهآموزی مشغول به کار هستند، با هدف حمایت از بازپروری و اشتغال، مشمول نظارت الکترونیکی قرار میگیرند.
- محکومانی که ملزم به جبران خسارت یا پرداخت جزای نقدی هستند:
– محکومانی که به دلیل عدم پرداخت جزای نقدی به حبس محکوم شدهاند و تامین مناسب میسپارند.
– افرادی که به حبس تعزیری محکوم شدهاند و باید خسارت وارده را جبران کنند، میتوانند با ایجاد ترتیبات جبران از پابند الکترونیک بهرهمند شوند.
- محکومان با جرایم متعدد یا غیرقابل تجمیع:
افرادی که به مجازاتهای حبس تعزیری متعدد محکوم شدهاند و یا محکومیتهای آنها غیرقابل تجمیع است، پس از گذراندن بخشی از حبس میتوانند از نظارت الکترونیکی استفاده کنند.
- مرتکبان جرایم قاچاق کالا و ارز با جزای نقدی بالا:
محکومانی که به دلیل عدم پرداخت جزای نقدی به حبس بدل از جزای نقدی محکوم شدهاند و این حبس بیش از ۵ سال است، پس از گذراندن یکچهارم مجازات خود امکان بهرهمندی از پابند الکترونیک را خواهند داشت.
شرایط کلی برای استفاده از پابند الکترونیکی:
مطابق ماده ۶۲ قانون مجازات اسلامی، در جرایم تعزیری درجه ۵ تا ۸، دادگاه میتواند با رضایت محکوم و در شرایط تعویق مراقبتی، وی را تحت نظارت پابند الکترونیکی قرار دهد. برای جرایم تعزیری درجه ۲ تا ۴ نیز پس از گذراندن یکچهارم مجازات حبس، امکان بهرهمندی از نظارت الکترونیکی فراهم است.
مزایای استفاده از پابند الکترونیکی شامل دسترسی به مرخصی، آزادی مشروط، و امکان برخورداری از عفو و سایر ارفاقات قانونی است.
نحوه و مراحل دریافت پایند الکترونیکی
-
براساس ماده ۵۵۳ قانون آیین دادرسی کیفری، در جرایم مشمول نظام نیمهآزادی و آزادی تحت نظارت سامانههای الکترونیکی، پس از وصول گزارش شورای طبقهبندی زندان و نظریه مددکاران اجتماعی معاونت اجرای احکام کیفری، مبنی بر آنکه اجرای یک فعالیت شغلی یا حرفهای، آموزشی، حرفهآموزی، مشارکت در تداوم زندگی خانوادگی و یا درمان پزشکی، از سوی محکومعلیه در خارج از محیط زندان، در فرآیند اصلاح وی و یا جبران ضرر و زیان بزهدیده موثر است، قاضی اجرای احکام کیفری میتواند پیشنهاد اجرای نظام نیمهآزادی و آزادی تحت نظارت سامانههای الکترونیکی را طبق مقررات دادرسی الکترونیکی به دادگاه صادرکننده حکم، بدهد و طبق تصمیم دادگاه اقدام کند.
براساس ماده ۵۵۴ قانون آیین دادرسی کیفری: قاضی اجرای احکام کیفری، پس از موافقت دادگاه با پیشنهاد قاضی اجرای احکام، با اخذ تأمین متناسب از محکومعلیه، دستور اجرای تصمیم دادگاه را صادر و مراتب را به زندان اعلام میکند.
بعد از اخذ موافقت قاضی صادرکننده حکم با استفاده از پابند الکترونیکی، پرونده به دایره اجرای احکام ارجاع داده میشود تا مراتب به زندان اعلام شود. ماموران زندان موظف هستند که فرد زندانی را به مرکز مراقبت الکترونیک زندان معرفی کنند تا آموزش و اقدامات لازم انجام شود و پابند نصب شده و زندانی نیز وثیقهای پرداخت میکند؛ بنابراین طبق مواد فوق، قاضی اجرای احکام با وجود شرایط مذکور میتواند به دادگاه صادرکننده حکم پیشنهاد استفاده از پابند الکترونیک برای محکومعلیه را به دادگاه بدهد و بعد از موافقت دادگاه اقدامات لازم در این زمینه انجام میشود.
بعد از انجام مراحل فوق، فرد زندانی میتواند باقی دوران محکومیت خود را با استفاده از پابند الکترونیکی در بیرون از زندان سپری کند.
علاوه بر پیشنهاد قاضی اجرای احکام در مورد استفاده از پابند الکترونیک، محکوم نیز میتواند درخواست برخورداری از مراقبت الکترونیک را مطرح کند.
طبق بخشنامه شرایط استفاده از پابند الکترونیک، در صورت درخواست محکوم به حبس جهت بهرهمندی از نظام آزادی مذکور دادستان یا قاضی اجرای احکام مکلف است، تقاضای محکوم علیه را به همراه پرونده جهت اتخاذ تصمیم به دادگاه مربوطه ارسال نمایند. تشخیص احراز شرایط برای برخورداری محکومان به حبس از نظام نیمهآزادی تحت نظارت الکترونیک با دادگاه صادرکننده حکم قطعی است.
به موجب این بخشنامه، محکوم قطعی به حبس درجه پنج تا هشت، قبل از اعزام و معرفی به زندان میتواند تقاضای خود را به اجرای احکام کیفری تقدیم کند. قاضی اجرای احکام مکلف است، درخواست وی را همراه پرونده به دادگاه مربوطه ارسال و در صورت احراز شرایط و موافقت دادگاه، محکومعلیه را احضار و به مرکز مراقبت الکترونیکی معرفی کند. (استفاده از پابند الکترونیک، منوط به معرفی محکوم به زندان و طرح در شورای طبقهبندی زندان نیست.)
اگر محکومعلیه در زندان در حال تحمل حبس باشد. درخواست او به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارسال و پس از موافقت، مفاد تصمیم دادگاه به مرکز مراقبت اعلام و محکوم علیه را احضار و جهت نصب تجهیزات به مرکز مراقبت الکترونیک، معرفی میکند.
مدارک مورد نیاز برای درخواست پابند الکترونیکی:
- استشهادیه اخلاقی
- دادنامه محکومیت
- به همراه داشتن کارت بانکی جهت پرداخت هزینه دادرسی دادگاه.
- به همراه داشتن کارت ملی.
قدم به قدم ثبت درخواست پابند الکترونیک
-
- مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی به همراه مدارک فوق الذکر.
- در صورت نیاز ثبت نام در سامانه ثنا.
- فایل دانلود شده را از طریق شبکه های مجازی “مانند ایتا، روبیکا، سروش، آی گپ” به شماره دفتر خدمات قضایی مربوطه ارسال نمایید و منتظر فرا رسیدن نوبت خود باشید.
- ثبت درخواست و اخذ پرینت درخواست ثبت شده.
- منتظر دریافت پیامک مبنی به “ثبت لایحه به شماره 140352555542552525” باشید.
- پس از ثبت لایحه و ارجاع به شعبه در صورتی که پرونده در اجرای احکام در حال رسیدگی میباشد، اقدام به اخذ نوبت الکترونیک نمایید. در صورتی که پرونده در دادگاه یا دادسرا در حال رسیدگی میباشد، به صورت حضوری به شعبه مراجعه نمایید.
- شماره 16 رقمی ثبت شده لایحه یا پرینت لایحه را به همراه خود داشته باشید و با مراجعه به مدیر دفتر الباقی امور را پیگیری نمایید.
جدول دانلود فایل های مرتبط
لینک مستقیم دانلود | فرمت فایل | محصول | دسته |
دانلود | PDF/Word | درخواست پابند الکترونیک | درخواست |
دانلود | PDF/Word | درخواست مرخصی از زندان | درخواست |
هزینه استفاده زندانیان از پابند الکترونیکی؛ هر روز ۳۰ هزار تومان
هزینه استفاده زندانیان از پابند الکترونیکی چقدر است؟
- بخشنامه تعرفه استفاده از تجهیزات مراقبت الکترونیکی (پابند الکترونیکی) در اجرای ردیف ۲۵ جدول شماره ۱۶ تعرفه درآمدهای موضوع جدول شماره ۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۳، تعرفه استفاده از تجهیزات مراقبت الکترونیکی (پابند الکترونیکی) بابت هر روز استفاده برای افراد، اعم از اینکه در اجرای ماده ۶۲ قانون مجازات اسلامی و تبصره اصلاحی آن مستقیماً توسط مراجع قضایی به مرکز مراقبت الکترونیکی معرفی میشوند و یا زندانیانی که در اجرای ماده ۵۵۳ قانون آئین دادرسی کیفری و یا ماده ۱۹۱ آئیننامه اجرایی سازمان زندانها، جهت تحمل باقیمانده مجازات حبس و یا پس از تبدیل قرار تأمین، به جای بازداشت در اجرای بند «چ» ماده ۲۱۷ قانون آئین دادرسی کیفری تحت نظارت با تجهیزات الکترونیکی قرار میگیرند، به شرح ذیل میباشد:
- الف ـ مبلغ ۳۰۰.۰۰۰ ریال برای عموم افراد؛
- ب ـ مبلغ ۱۵۰.۰۰۰ ریال برای افرادی که به تشخیص مددکار و تأیید رئیس مؤسسه کیفری با موافقت مدیرکل زندانهای استان و یا مقام مجاز معرفی شده از سوی ایشان از پرداخت تعرفه مقرر در بند الف عاجز هستند؛
- پ ـ و مبلغ ۵۰.۰۰۰ ریال برای افراد تحت پوشش کمیته امداد حضرت امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور و زنان سرپرست خانوار.
درخواست پابند الکترونیکی
در مورد اعمال آزادی از حبس (زندان) از طریق پابند الکترونیکی باید به درجه جرم که طبق قانون تعیین شده توجه نمود. بر همین اساس مطابق ماده ۶۲ قانون مجازات و تبصره ۲ آن (با اصلاحات بعدی در سال ۹۹) در دو مورد ذیل دادگاه میتواند با رضایت محکوم به مجازات حبس وی را در محدوده مکانی مشخص تحت نظارت سامانه (سیستم) های الکترونیکی قرار دهد:مورد اول: در جرائم تعزیری از درجه پنج تا درجه هشت
تومان30,000
چراغ سبز چشمک زن، به معنای این است که پابند در معرض خرابی است؛ چراغ آبی، به معنای وارد شدن ضربه یا حرارت یا فشار به دستگاه بوده و چراغ قرمز، به معنای پر بودن شارژ پابند است.
بله سامانه عدل ایران adliran.ir امکان دسترسی به اطلاعات مربوط به پرونده ها، ابلاغیه ها و آرا صادره را برای اصحاب دعوا فراهم آورده که جزئیات مربوط به استفاده از این سامانه در مقاله آمده است.
ابلاغ اوراق قضایی برخلاف گذشته به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه عدل ایران adliran.ir انجام می گیرد و برای اطلاع برای شما از سر شماره عدل ایران پیام ارسال خواهد شد
بله، محدوده مشخصی، در تنظیمات آن، به تشخیص دادگاه، تعیین می گردد و در صورتی که متهم یا محکوم، از محدوده تعیین شده، خارج شود، آلارم های مخصوصی به مامورین قضایی، ارسال شده و فرد، بلافاصله، دستگیر خواهد شد.
با توجه به صراحت ماده ۶۲ قانون مجازات اسلامی که با وجود شرایط مقرر در تعویق مراقبتی محکوم به حبس را در جرائم تعزیری پنج تا هشت با رضایت وی تحت نظارت سامانه الکترونیکی قرار دهد و مقنن در سال ۹۹ این اختیار را در مورد جرائم تعزیری درجه ۲ و ۳ و ۴ در صورت گذراندن ۱/۴ مدت حبس گسترش داده است. بنابراین پس از صدور حکم اعلام رضایت محکوم برای اعمال این شیوه اجرا در جرائم تعزیری درجه ۵ تا ۸ کافی است. نتیجتاً به صحت نظریه اکثریت اعلام عقیده می شود.
سلام وقت بخیر، میخواستم بدونم چه جوری میشه به جای زندان رفتن از پابند الکترونیکی استفاده کرد؟ آیا هر کسی که محکوم بشه میتونه پابند بگیره؟ لطفاً راهنمایی کنید.
با سلام و احترام
پابند الکترونیکی برای محکومان به حبسهای تعزیری درجه پنج تا هشت (کمتر از ۵ سال) در نظر گرفته شده و باید رضایت کتبی فرد محکوم هم وجود داشته باشه. همچنین باید شرایطی مثل عدم سابقه فرار یا تخلف داشته باشید.
سلام خسته نباشید، میخواستم بپرسم استفاده از پابند الکترونیکی هزینه هم داره؟ یعنی باید خودمون پولی بدیم یا دولت این رو میپردازه؟ ممنون میشم راهنمایی کنید.
با سلام و احترام
استفاده از پابند الکترونیکی هزینه دارد و معمولاً محکوم باید هزینه استفاده از دستگاه رو پیش از دریافت پرداخت نماید. این هزینه به صورت ماهانه یا یکجا دریافت میشود. همچنین وثیقه ای در ابتدا دریافت می شود
سلام، من شنیدم با پابند الکترونیکی میشه خونه بود ولی سوالم اینه که آیا محدودیت خاصی برای جایی که میتونیم بریم هست؟ میشه کامل توضیح بدید؟
با سلام و احترام
با استفاده از پابند، محدوده مکانی خاصی توسط دادگاه برای شما تعیین میشود. شما فقط در این محدوده میتونید تردد کنید و خارج شدن از این محدوده یا دستکاری دستگاه جرم محسوب میشود.
سلام، من یه سؤال دارم. آیا همه محکومها میتونن بعد از مدتی استفاده از پابند الکترونیکی رو درخواست بدن یا شرایط خاصی داره؟
با سلام و احترام
محکومیت های ذکر شده در متن وبلاگ می توانند نسبت درخواست پابند ثبت نمایند همچنین محکومان به حبسهای طولانیتر (تا ۲۵ سال) هم میتونن بعد از گذروندن یکچهارم دوران محکومیتشون درخواست پابند بدن، ولی بستگی به نظر دادگاه و سوابق فرد دارد.