صفر تا صد تصرف عدوانی حقوقی
1. تعریف اصطلاحات مرتبط با تصرف عدوانی حقوقی
تصرف عدوانی حقوقی: نوعی دعوی است که در آن شخص مدعی میشود که دیگری بهصورت غیرقانونی و بدون رضایت، ملک یا مال غیرمنقول او را تصرف کرده است. این دعوی تنها به تصرف غیرمجاز و عدوانی مربوط است و نیاز به اثبات مالکیت ندارد.
تصرف: به معنای در اختیار داشتن و بهرهبرداری از مال یا ملک به صورت قانونی یا غیرقانونی است.
عدوان: به معنای اقدام غیرقانونی و تجاوز به حقوق دیگران است. در دعوی تصرف عدوانی، شخصی بدون مجوز قانونی و بهطور غیرمجاز، ملک دیگری را تصرف میکند.
دادخواست تصرف عدوانی حقوقی: شکایتی است که از سوی متصرف قانونی به دادگاه ارائه میشود تا ملک یا مال تصرفشده به او بازگردانده شود.
2. توضیح تصرف عدوانی حقوقی با ذکر یک مثال
فرض کنید آقای “سعید” یک زمین کشاورزی دارد که سالها در آن کشت و کار میکند. آقای “علی” بدون اجازه و بهطور غیرقانونی وارد این زمین شده و شروع به کشت محصولات خود میکند. سعید به عنوان خواهان به دادگاه مراجعه کرده و دعوی تصرف عدوانی حقوقی علیه علی مطرح میکند.
سعید ادعا میکند که علی بدون اجازه او به زمینش تجاوز کرده و درخواست بازگرداندن زمین به تصرف خود را دارد. دادگاه پس از بررسی شواهد و مدارک، در خصوص رفع تصرف عدوانی تصمیمگیری میکند.
3. بررسی شرایط ثبت دادخواست تصرف عدوانی
برای ثبت دادخواست تصرف عدوانی حقوقی، شرایط زیر باید وجود داشته باشد:
- تصرف قبلی خواهان: خواهان باید ثابت کند که قبل از تصرف عدوانی، ملک بهطور قانونی در تصرف او بوده است.
- عدوانی بودن تصرف جدید: خواهان باید اثبات کند که تصرف جدید بدون رضایت و اجازه او صورت گرفته است.
- فوریت در اقدام قانونی: خواهان باید بلافاصله پس از اطلاع از تصرف عدوانی، به دادگاه مراجعه کند.
- ارائه دادخواست به دادگاه صالح: دادخواست باید به دادگاه محل وقوع ملک ارائه شود.
ادله اثبات دعوی حقوقی تصرف عدوانی
برای اثبات دعوی تصرف عدوانی حقوقی، میتوان از ادله زیر استفاده کرد:
- شهادت شهود: افرادی که شاهد تصرف قبلی و عدوانی بودن تصرف جدید هستند، میتوانند در دادگاه شهادت دهند.
- مدارک و اسناد رسمی: ارائه مدارک قانونی مانند سند مالکیت یا اجارهنامه که نشاندهنده تصرف قانونی خواهان است.
- استشهاد محلی: در صورت اختلاف، استشهاد محلی میتواند به اثبات تصرف قانونی خواهان کمک کند.
- گزارش کارشناسی: در برخی موارد، دادگاه ممکن است برای بررسی وضعیت ملک، از کارشناسان رسمی استفاده کند.
قدم به قدم ثبت دادخواست تصرف عدوانی
- مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی به همراه مدارک فوق الذکر.
- در صورت نیاز ثبت نام در سامانه ثنا.
- فایل دانلود شده را از طریق شبکه های مجازی “مانند ایتا، روبیکا، سروش، آی گپ” به شماره دفتر خدمات قضایی مربوطه ارسال نمایید و منتظر فرا رسیدن نوبت خود باشید.
- ثبت شکایت و اخذ پرینت شکایت ثبت شده.
- منتظر دریافت پیامک مبنی به “ثبت شکایت به شماره 140352555542552525” باشید.
- پیامک دوم مبنی بر “ارجاع پرونده به شماره 14025114658412156 به شعبه دادگاه” برای شما ارسال خواهد شد.
-
پیامک سوم مبنی بر “ابلاغیه به شماره 1403587855131586 در سامانه ابلاغ قرار گرفت” را شما ارسال خواهد شد. با دریافت پیامک مزبور به سامانه ثنا مراجعه و ابلاغیه را مشاهده نمایید.
جدول دانلود فایل های مرتبط
لینک مستقیم دانلود | فرمت فایل | محصول | دسته |
دانلود | PDF/Word | شکوائیه تصرف عدوانی کیفری ملک | شکواییه |
نکته ای که لازم است مورد توجه قرار گیرد، آن است که برای ورود به سایت عدل ایران، لازم است از مرورگر های معرفی شده توسط قوه قضاییه ، از جمله مرورگر کروم، استفاده شده و همچنین، مرورگر دستگاه فرد، به روزرسانی شده باشد تا با پیغام خطای ورود، مواجه نشود.
مواد قانونی مرتبط با تصرف عدوانی
قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص دعوی تصرف عدوانی حقوقی، مواد زیر را بیان میکند:
ماده ۱۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی: دعوای تصرف عدوانی عبارتست از ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت او مال غیرمنقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست مینماید.
ماده ۱۵۹ قانون آیین دادرسی مدنی: دعوای ممانعت از حق عبارت است از تقاضای کسی که رفع ممانعت از حق ارتفاق یا انتفاع خود را در ملک دیگری بخواهد.
ماده ۱۶۱ قانون آیین دادرسی مدنی: در دعاوی تصرف عدوانی، ممانعت از حق و مزاحمت، خواهان باید ثابت نماید که موضوع دعوا حسب مورد قبل از خارج شدن ملک از تصرف وی و یا قبل از ممانعت و یا مزاحمت در تصرف و یا مورد استفاده او بوده و بدون رضایت او و یا به غیر وسیله قانونی از تصرف وی خارج شده است.
در دعوای رفع تصرف عدوانی حقوقی خواهان وفق ماده 162و161 قانون آیین دادرسی مدنی باید با مستندات و مدارک خود اثبات نماید که مال غیر منقول قبل از خارج شدن ملک از تصرف وی در تصرف او بوده و بدون رضایت او یا به صورت غیر قانونی از تصرف او خارج شده است.
مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای تصرف عدوانی وفق ماده 12 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع مال غیر منقول می باشد و در صورت طرح دادخواست در دادگاه دیگر بدون دلیل موجه قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه صالح صادر خواهد شد.
همچنین لازم به ذکر است وفق ماده 175 قانون آیین دادرسی مدنی: «درصورتی که رای صادره مبنی بر رفع تصرف عدوانی یا … باشد، بلافاصله به دستور مرجع صادرکننده، توسط اجرای دادگاه یا ضابطین دادگستری اجرا خواهد شد و درخواست تجدیدنظر مانع اجرا نمی باشد. در صورت فسخ رای در مرحله تجدیدنظر، اقدامات اجرایی به دستور دادگاه اجراکننده حکم به حالت قبل از اجرا اعاده می شود و درصورتی که محکوم به، عین معین بوده و استرداد آن ممکن نباشد، مثل یا قیمت آن وصول و تادیه خواهد شد.»
نکات کلیدی دعوی تصرف عدوانی حقوقی
- نیازی به اثبات مالکیت نیست: در دعوی تصرف عدوانی حقوقی، خواهان نیازی به اثبات مالکیت ندارد و تنها تصرف قانونی او باید ثابت شود.
- لزوم اقدام فوری: در صورت تأخیر در ثبت دادخواست، ممکن است دادگاه دعوی را به دلیل عدم اقدام بهموقع رد کند.
- دادگاه صالح: دعوی تصرف عدوانی باید در دادگاه محل وقوع ملک مطرح شود.
ممنون بابت مطلب خوبتون